Ikea to Lapland!

This is bloody brilliant. I've been hearing rumours about this for weeks, and now it is confirmed. Ikea is coming to Tornio-Haparanda, which is only about 120km from Rovaniemi. Time to get a car, as I have a feeling I'll be making a few trips there. This is pretty significant for the region, in terms of economic development. The new store is predicted to bring over 100 jobs, and customers from all across northern Sweden, Finland, Norway and even Murmansk. The northernmost Ikea in Sweden is currently in Sundsvall, and Finland has two- both in suburban Helsinki. Last year there was an unsuccessful campaign in northern Norway to get Ikea to build a warehouse there. I'm sure those wealthy Norwegians in Finnmark and Troms will be making regular trips down to Tornio now as well.

Ruotsalainen huonekaluketju Ikea rakentaa tavaratalon Haaparanta-Tornioon. Haaparanta kilpaili huonekalujätin Pohjois-Ruotsin myymälästä Skellefteån, Piteån ja Luulajan kanssa.

Ikean vaikutukset työllisyydelle ja elinkeinoelämälle arvioidaan hyvin laajoiksi sekä Pohjois-Ruotsissa että Pohjois-Suomessa. Tornion kaupunginjohtaja Raimo Ronkainen toteaa, että huonekalujätti houkuttelee alueelle runsaasti muita yrityksiä ja asukkaita.

Ronkainen uskoo, että Tornion ja Haaparannan yhteistyö vaikutti osaltaan tavaratalon rakentamispäätökseen.

Tällä hetkellä Ikean pohjoisin myymälä Ruotsissa sijaitsee Sundsvallissa. Suomessa Ikealla on tavaratalot Espoossa ja Vantaalla. Ikea pitää asiasta tiedotustilaisuuden puoliltapäivin Haaparannalla..

STT/YLE

Posted on June 8, 2005 and filed under Finland.